Ce fel de furtuna ne-a lovit la Oradea?


Dupa “tornada” din aceasta saptamana, din Oradea, cred ca multi simtim nevoia unei explicatii: ce anume ne-a lovit, cu atata forta si fara niciun preaviz? Mai important, a fost un caz izolat, se va repeta si ce putem face ca sa nu ne fie si mai rau data viitoare?

Sunt intrebari legitime si cred ca niste specialisti ar trebui sa ne ofere o explicatie. Sau macar sa o caute. In lipsa unor raspunsuri, m-am apucat sa citesc. Iata ce am gasit si mi se pare ca are sens. Poate nu este asa dar, fata de ce am citit pana acum, ca ar fi fost o „vijelie”, mi se pare ca ofera mai multe explicatii.

Am pus “tornada” in ghilimele pentru ca, dupa toate aparentele, nu a fost o tornada. O forta extrem de mare a vantului, probabil cu viteze de peste 100 km/h, potop de apa, durata extrem de scurta (aproximativ 5 minute), fara fulgere, fara avertisment, daune oarecum localizate (la nivelul orasului). Toate indiciile acestea duc catre un fenomen meteorologic numit “microburst” (care afecteaza pana la 2,5 mile) sau “macroburst” (afecteaza o suprafata mai mare). 

Un astfel de fenomen meteorologic este produs, simplist explicat, de o coloana de aer rece (cu sau fara precipitatii) care efectiv se prabuseste asupra unui loc anume. Puteti face o analogie cu apa pornita la robinet, cu coloana de apa si aer care curge cu putere si izbeste un singur punct. In momentul in care coloana de aer si precipitatii se prabuseste pe sol, se disperseaza in lateral, apar vanturile in linie dreapta (sau vanturi plug) carora le lipseste caracteristica rotationala a tornadelor dar care, pentru un scurt interval de timp, ating viteza si forta uneia si distrug totul in cale. A se vedea numarul extrem de mare de copaci sanatosi scosi din radacina, gherete sau containere grele de metal sau semne de circulatie si totemuri publicitare  metalice efectiv culcate la pamant, pe o anumita directie. Aceasta directie este influentata si de peisajul construit urban, coloana de aer se pliaza dupa constructiile care ii opun rezistenta. Acolo unde nu poate sa se disperseze in linie dreapta (culcand totul la pamant), coloana de aer s-a ridicat cand a intalnit cladiri, intrand sub acoperisuri pe care le-a destructurat sau pur si simplu le-a ridicat in aer. 

Ce anume provoaca acest fenomen? Caldura extrema, canicula, evaporarea apei de pe suprafete mari de teren, ascensiunea rapida a acesteia in atmosfera, fronturile de aer uscat. Toate acestea se combina pana cand se intrunesc o serie de factori necesari pentru ca o masa imensa de aer rece se prabuseste sub forma unei coloane asupra unui punct fierbinte de pe sol care, de obicei, este o zona locuita. Dupa zile intregi de canicula, suprafata unui oras e practic ca o tinta fierbinte (beton, bitum, sticla, metal, echipamente, masini care produc caldura suplimentara, etc) care atrage ca un magnet astfel de fenomene.

Oamenii sunt, pe buna dreptate, suparati pentru pagubele suferite. Nimanui nu ii place ca s-a trezit, in 5 minute, cu masina turtita de un copac. Desigur, nu va plati nicio autoritate pentru aceste pagube, evenimente exceptionale, care nu pot fi preintampinate. Daca este cineva de vina pentru astfel de fenomene de o violenta nemaintalnita pana acum, aceea nu este primaria care nu a toaletat copacii la timp (unii, ce-i drept, puteau fi curatati dar sa nu uitam ca au fost smulsi din radacini copaci vigurosi, sanatosi). Dar, in mod cert, nu sunt de vina nici copacii. Ci taman lipsa lor.

Zilele acestea, drujbele “canta” prin tot orasul. Lipsa acestor copaci cazuti “la datorie” in furtuna din aceasta saptamana se va vedea la urmatoarele „vijelii”, cum le zic specialistii, cred ca ne vom mai intalni cu ele. Daca am fi destepti, exista unele dubii, am folosi momentul ca sa invatam din aceasta patanie si sa actionam in sensul de a-i inlocui cat mai repede si de a face o schimbare majora. S-ar putea sa nu avem chiar atat de mult timp la dispozitie cum ne place noua sa credem.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

I HAVE A DREAM

24 februarie 2007

CAUTARI INTELIGENTE

15 februarie 2009

WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS

10 februarie 2010

PPx